Pálinkát és mézet szenteltek hétvégén a sorokmajori Jézus Szíve Templomban. A faluban már évek óta hagyomány, hogy a helybeliek és a közelben lakó méhészek és szeszfőzők elviszik terméküket a templomba, ahol a szentmise után az atya is áldását adja a szorgos munkával előállított terményeknek.
Laki Ferencné 27 éve főz pálinkát. A szeszfőzde tulajdonosa azt mondja, a fogyasztás és a készítés mellett azt is nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a pálinka magyar termék, a hazai ital pedig összehozza az embereket.
Laki Ferencné:
"Együtt készítjük, együtt szedjük össze a gyümölcsöt, együtt főzzük és ilyenkor leülünk és beszélgetünk."
Gyűltek a pálinkafélék és a mézesüvegek, csuprok a sorokmajori Jézus Szíve Templomban. Vasárnap sokan hozták be ide megszenteltetni természetadta termékeiket, ez ugyanis itt már évek óta nagy hagyomány.
Németh Ferenc:
"Itt a falubeliek, de már Újperintből, a szomszéd faluból meg a városból is jönnek ki. Két pálinkafőző mindig vendégünk és Laci bácsi a méhész."
Laci bácsi több évtizede méhészkedik nagy szenvedéllyel, fontosnak tartja, hogy az édes nedűt minden évben megszenteljék, tisztelegve ezzel a méhészek védőszentjének Szent Ambrusnak is. A vasárnapi szentmisén Vendrey Gábor szalézi atya szentelte meg a mézet és a pálinkát.
A szalézi atya szerint a méz orvosság, a pálinka viszont káros a szervezetre. A pálinkát azonban a magyar királyi udvarokban gyógyszerként itták, igaz fogyasztása csak mértékkel ajánlott.
Pálinkafogyasztási kultúra - középfokon...
2009.12.08. 11:49
Áldás a mézre és a pálinkára
Címkék: hírek
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://palinkabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr771582088
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.