HTML

Minden ami pálinka...

Pálinkás hírek, események, rendezvények. A pálinka története, fogyasztási kultúrája, fajtái, főzési eljárások. Minőségi pálinkák tesztjei. Szubjektív vélemények és beszámolók.

Utolsó hozzászólások

Pálinkafogyasztási kultúra - középfokon...

2009.12.15. 08:10 pálinkabarát

Ön mennyi szóval tudja másképp mondani azt, hogy pálinka?

Címkék: a pálinkáról egyéb olvasni

Íme néhány:

    * három emberes pálinka – (két ember lefogja a harmadik a szájába tölti);
    * ákovita – az élet vize – az aqua vitae latin kifejezésből;
    * baracilin – barackpálinka (mint gyógyszer);
    * bugyi – a XIX. Században pálinkaárusító helyek jöttek létre butik néven, innen jött a népies elnevezése;
    * célzóvíz;
    * cs-vitamin – cseresznyepálinka (a C-vitamin mintájára);
    * epörnyepálinka (eperpálinka);
    * gebula – szeszes víz és a romák fogyasztják;
    * guggolós, (guggolva kell elhaladni az ablak alatt, nehogy megkínáljanak vele);
    * gugyi;
    * kerítésszaggató – az erős (inkább a rossz alapanyagból, vagy rosszul lefőzött) pálinka jelzője;
    * kugyi;                                       
    * lámpás;
    * nerángass;
    * papramorgó;
    * sutulás - söprő pálinka, igen rossz minőségű, hitvány, de olcsó égetett szesz-fajta, a borkészítés során megmaradt “seprő”-ből készítik;
    * szemvíz;
    * szilvórium – hordóban érlelt szilvapálinka;
    * szíverősítő;   
    * lacibetyárköpés;
    * majomtej;
    * nyakolaj;
    * anyatej;
    * boszorkányfing;
    * geberdusz;
    * gyűlölömital;
    * piaclégyköpés.

 A pálinkahordó elnevezései:

    * berbence (Erdély, Zemplén);
    * csobolyó - lapos fahordó (Erdély);
    * bucska vagy bucsku (9 literes hordó Zala);
    * butykoskorsó;
    * votykásfazék;
    * kobak;
    * kobaktök;
    * butykos;
    * butella vagy butélia.

A hordó mértékegységei:

    * veder vagy vödör v. ejtel (50 liter);
    * félfertály (1,25 liter);
    * verdung (0,5 dl v. 2 dl) - Somogy;
    * occa vagy okka (1,26 - 1,57 liter) - Bukovina.

A pálinka fogyasztásakor a stampedli (3 cl) (népies formája stamm), a kupica és a feles (5 cl) használata gyakori.
Népies változatok:
a fityók , a csosza és a nyelet, a szlengben a kumma, kummányi pálinka fordul elő. A nyelet, gyűszűnyi, korty elnevezés napjainkban szintén általános a fogyasztók körében.

Wikipédia.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://palinkabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr571594683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása