HTML

Minden ami pálinka...

Pálinkás hírek, események, rendezvények. A pálinka története, fogyasztási kultúrája, fajtái, főzési eljárások. Minőségi pálinkák tesztjei. Szubjektív vélemények és beszámolók.

Utolsó hozzászólások

Pálinkafogyasztási kultúra - középfokon...

2008.12.03. 08:35 pálinkabarát

Ne felejtsük: hétvégén Pálinkaünnep!

Címkék: fesztivál program

Új szerepkört kapott az emberektől a közelmúltban Szent Miklós – a jótékonykodásáról elhíresült püspöknek a földiek szándéka szerint a jövőben immár a pálinkafőzők égi patronálását is magára kell vállalnia. Kérdés, mit szól mindehhez az egyházi főrang. Ismerve jóságát, a válasz talán kedvező lehet ránk nézve – különösen akkor, ha az ő egészségére iszunk egy-két pohárka pálinkát.

Örömünnep elé nézhetnek a magyar alkoholos párlatok kedvelői: december negyedike és hetedike között a városligeti Vajdahunyadvár előterében tartják az I. Szent Miklós Pálinkaünnepet. A rendezvényen csaknem egy tucat cég vesz részt. Mivel a szent életű püspök immár a pálinkafőzők védőszentje is, érthető, hogy névnapja környékére számos hasonló találkozót szerveznek – így például a kulturált italozásnak lesz színtere a földművelési tárca épülete előtti placc is. A városligeti ünnep nyitányaként az elmúlt három év legjobbjának választott főzet egy-egy palackját mint a magyar nemzet egyik jelképének számító terméket, hagyományteremtő céllal, a Mezőgazdasági Múzeumban helyezik el. A rendezők szándéka, hogy az aktust évente megismétlik.

A győztesek a Kaiser 2000 Kft. szeder-, a Bolyhos és Fia Bt. cigánymeggy– és a Szicsek Kft. ágyas körtepálinkái lettek. "Az idei megmérettetésre hétszáz terméket neveztek, s végül tizenheten kaptak champion díjat. Utóbbi körből választották ki a mi főzetünket" – mondta lapunknak idősebb Szicsek János. Megtudtuk, a pálinkából mindössze ötezer üvegnyit palackoztak, s kétezer már gazdára talált.

A városligeti találkozóra legalább harminc-negyvenezer embert várnak a szervezők. Optimizmusukat arra alapozzák, hogy a fesztivállal egy időben orchideakiállítás is látható a múzeumban, s aki oda tart, az óhatatlanul elsétál a hungarikumokat kínáló sátrak mellett. A rendezvény, amelyen kézművesek, sajtkészítők és húsosok is megjelennek, tíztől éjfélig várja a közönséget.


(www.magyarhirlap.hu)

Még több pálinka, még több friss hír a pálinka világából...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://palinkabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr56801018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása