HTML

Minden ami pálinka...

Pálinkás hírek, események, rendezvények. A pálinka története, fogyasztási kultúrája, fajtái, főzési eljárások. Minőségi pálinkák tesztjei. Szubjektív vélemények és beszámolók.

Utolsó hozzászólások

Pálinkafogyasztási kultúra - középfokon...

2009.12.07. 20:40 pálinkabarát

3. BESTILLO GÖNCI BARACK PÁLINKA

Címkék: első online pálinka kóstoló

A FŐZDE:
Bestillo a neten:
„A gyümölcs felvásárlását tartjuk a lehető legfontosabb fázisnak a pálinka készítésében (nem túlérett!!! hanem pont érett, kedvező sav-cukor aránnyal). Semmit sem szabad, pláne itt az elején spórolni, hiszen pontosan azt kapja vissza a főzőmester a pálinkában, amit a gyümölcs magában hordoz. Éppen ezért saját ültetvényekben gondolkodunk, kajszisunk 2008-ban már termőre is fordult.
Ha megvan a kiváló alapanyag, akkor jöhet a szakszerű és gyors feldolgozás (pektinbontással), cefrézés (ph beállítással, fajélesztős beoltással és tápanyag ellátással), valamint az elmaradhatatlan irányított erjesztés (hőmérsékletszabályozással, reduktív körülmények között). Mire a gyümölcs kierjedt, a kiváló minőséghez már 80%-ot teljesítettünk. A lepárlást egy számítógép által kontrollált, de teljes mértékben a főzőmester által irányított erősítő feltétes berendezés végzi. A desztilláció során gondosan odafigyelünk a technológiai korrektségre, valamint a minőséget roppant mód befolyásoló lepárlási paraméterek beállításaira (gyümölcsfajtánként szakszerűen megválasztva).”

A Bestillo pálinkafőzde nagyon szép eredményeket ér el a különböző pálinkaversenyeken, kiemelnénk a 2007-es évet.

Destillata:
    * 1 aranyérem,
    * 7 ezüstérem,
    * 1 bronzérem. 

Gyulai pálinkaverseny:
    * 7 aranyérem ebből 4 champion díj,
    * 1 ezüstérem,
    * 1 bronzérem,
    * legjobb kereskedelmi pálinka 2007 különdíj,
    * VPOP különdíj. 

Hundeszt:
    * 3 aranyérem, ebből 2 champion díj,
    * 2 ezüstérem,
    * 1 bronzérem. 

A PÁLINKA:
Ismét egy földrajzi eredetvédett pálinka! Nem is akármilyen hírnévnek örvend.
A termék alapanyagául szolgáló kajszibarack a gönci termelési körzet alább felsorolt településeinek barack telepítésre alkalmas területein termeszthető. A gönci barackpálinkát szintén ezeken a településeken működő szeszfőzdében szabad előállítani, palackozni. Abaújvár, Gönc, Göncruszka, Tornyosnémeti, Zsujta, Arka, Boldogkőváralja, Hejce, Hernádcéce, Korlát, Vizsoly, Abaújkér, Encs, Fancsal, Forró, Ináncs, Hernádkércs, Nagykinizs, Szentistvánbaksa, Alsógagy, Felsővadász, Lak, Selyeb, Szakácsi, Alsóvadász, Homrogd, Szikszó, Sajóvámos, Sajópálfa, Miskolc (külterülete), Futókércs, Garadna, Baktakék, Beret, Detek, Léh, Abaújszántó, Golop, Megyaszó, Monok, Rátka, Tállya, Bekecs, Legyesbénye, Szerencs.

„A gönci barack termesztésének kezdete a Krisztus előtti harmadik évezred fordulójáig nyúlik vissza. A tibeti kajszi megmaradt a világtól elzárt Tibetben. A kis-ázsiai és örmény kajszi bizonyítékai a kőmag leletek. A görögök Nagy Sándor hadjárata idején ismerték meg a sárgabarackot. Lucullus hadjárata során már mint ismert gyümölcsfajjal találkozott vele Kis-Ázsiában, ahonnan Rómába is eljutott. 1541-ben Tolna városánál a török flottilláról kajszi oltóvesszőket is kirakodtak. Ez a valószínű időpontja a kajszi magyarországi megjelenésének. A gönci magyar kajszi a fajtacsoport egyik legértékesebb változata. Koronája zömök, egészséges lombozatú, könnyen kezelhető. Rügyfakadása és virágzása elhúzódó, ezért jobb a termésbiztonsága. Gyümölcse kiváló zamatú és húsállományú, közepesen nagy vagy nagy (40-45 mm), élénk narancsszínű.”

Az alábbi díjakat mondhatja magáénak:
Gyula 2007 Champion díj,
HunDeszt 2006 Champion díj,
Destillata ezüst,
Destillata 2008 bronz,
Gyula 2008 ezüst. 

KÜLLEM
Nálunk 2:1 arányban nyert a szép tükrös a „mintha egy kicsit opálos lenné”-vel szemben. Szerintem tiszta, jó megjelenésű pálinka.

ILLAT
Itt szintén nagy volt az egyet nem értés. Nem szeretném részletezni, mert én nagyon szeretem ezt a pálinkát, de annyit elárulhatok, hogy volt 1-2 tipp, mire összejött az illat alapján való beazonosítás. J Viszont a nagy rádöbbenés után vitathatatlanul barack illata volt.

Megcsináltuk a szárazpróbát is! Nagyon-nagyon finom barack kompót illata van!

Szárazpróba: ha kikenünk a tenyerünkre pár csepp pálinkát, miután elillant az alkohol, szagoljuk meg a tenyerünket. A tenyerünknek ez esetben gyümölcs illatúnak kell lennie. Ha így van, valóban gyümölcsből készült a pálinka. Ha ugyanis aroma lenne benne, az alkohollal együtt elillanna.

ÍZ
Nagyon finom. Jelzők terén a lágy és a krémes illik talán a mi ízlésünk szerint rá. 40 fokos pálinka, úgyhogy nem kaparta a torkot, a lányoknak is nagyon ízlett. Az íz hosszan tartó, és végig egyértelműen érződik a gyümölcs. Véleményem szerint az íz harmonizál az illattal.

EZ VOLT AZ ELSŐ, AMIBŐL NEM MARADT A POHARUNKBAN…

CSAK 18 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://palinkabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr31581338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaDiBoGa 2009.12.07. 20:46:33

Apránként újra meg újra kóstolva apró nyeletekben hozza ki az igazi ízét...

orszgab 2009.12.07. 20:48:33

Illata gyümölcsös, a szárazpróba után is tiszta kajszi illatú. Az íze nem annyira jellegzetes barack(szerintünk).
még mindig a birs az első

sagi50 2009.12.07. 20:49:32

Szép csillogású pálinka a pohároldolán legördülő nyomokkal. Illata kissé nehen jön elő, de határozottan barack. Íze a nyelv két oldalán markáns, nem karcos, kellemes. Utóíze is finom.

sagi50 2009.12.07. 20:50:49

@orszgab: Nálam is a birs vezet.

MaDiBoGa 2009.12.07. 20:51:03

Koronás cseppekben jön le a pohár oldalán...

pálinkabarát · http://palinkabarat.blog.hu 2009.12.07. 20:53:53

Szárazpróbát egyébként mindegyikkel kipróbálhatjátok.

Nem is muszáj kézre önteni. Lehet úgy is, hogy a z üres poharat megdörzsölitek, hogy kicsit átmelegedjen.
Igazából néhány perc után lehet jól érezni az üres pohárban, csak erre most nem mindig van idő...

pike 2009.12.07. 20:54:04

Már korábban is volt szerencsém ehhez a pálinkához. Szerintem az illata kellemes egyértelműen felismerhető a kajszi jelleg, az ízében felfedezni vélem a marcipános magzamatot. Ízlik, de eddig nálam is a birs a nyerő! :-)

orszgab 2009.12.07. 20:55:15

@pálinkabarát: pont erre jutott Pisti barátom is :)

MaDiBoGa 2009.12.07. 20:58:27

Az üres pohár illata pont olyan mint a nagymama lekvárja... (nem a bótti)

pike 2009.12.07. 21:04:27

Ez érdekes mert én is Pisti vagyok!

csillikkristof 2009.12.07. 21:41:37

Nálam is a birs a nyerő...eddig....
süti beállítások módosítása