HTML

Minden ami pálinka...

Pálinkás hírek, események, rendezvények. A pálinka története, fogyasztási kultúrája, fajtái, főzési eljárások. Minőségi pálinkák tesztjei. Szubjektív vélemények és beszámolók.

Utolsó hozzászólások

Pálinkafogyasztási kultúra - középfokon...

2009.11.17. 23:03 pálinkabarát

Pálinka: népszerűsítő program és illegális főzés

Címkék: hírek

Úgy tűnik, csak elvileg ível felfelé a magyar pálinka karrierje. Folytatódik a pálinka népszerűsítésére indított marketing program, közben a termelők arra panaszkodnak, hogy újra virágzik az illegális pálinkabiznisz, mert nőtt az előállítás költsége.

Főzési díj, szeszadó, tüzelő-térítés, áfa - egyebek közt ezeknek a költségei is terhelik a pálinka előállítását. Radák István annak a Somogy megyei szeszfőzdének a vezetője, amelyik néhány éve még 100 ezer litert termelt, de mára már csak 60 ezer liter pálinka kerül ki üzemből. A visszaesés okai között említi, hogy „harminc-negyven forintot emelkedik a tüzelőtérítés, az áfa húszról huszonöt százalékra nőtt.”

A nyugati határvidéken az egyre magasabb költségek miatt terjed a pálinkabiznisz, sokan ugyanis Ausztriába viszik lefőzetni a pálinkájukat. Mindeközben a szaktárca és a szakmai szervezetek is három év alatt sok pénzt áldoztak arra, hogy népszerűsítsék a magyar pálinkát a piacon. Gráf József agrárminiszter azt mondta, hogy az eddigi 150 millió forint után az idén újabb 50 millió forint áll rendelkezésre erre a célra.

Eddig főként magyarországi kampányokat finanszíroztak ebből a keretből, a mostani összeg viszont főként azt szolgálja majd, hogy a pálinka külföldön is ismertebbé váljon. Az agrártárca vezetője elmondta: e területen az utóbbi néhány évben igen jelentős fejlődés volt tapasztalható. Így lehetővé vált, hogy a magyar pálinkát nemzetközileg is ismertté tegyék. Ebben jelentős szerepet játszik az, hogy a pálinkát hungarikummá nyilvánították, létrejött a Pálinka Nemzeti Tanács, és elkészült a pálinka-törvény. A pálinka nevet pedig az unió is védetté tette. Így csak a Magyarországról származó és száz százalékosan gyümölcsből készült párlatok esetében lehet használni a pálinka elnevezést.

Annak érdekében pedig, hogy a technológiai háttér is meglegyen a minőségi pálinka előállításához, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében lehetővé tették a pálinka-előállítók számára, hogy uniós pénzek felhasználásával is fejlesszék főzdéiket - tette hozzá Gráf József. E program keretében mintegy ötmilliárd forintot igényeltek támogatásként a pálinkafőzőket üzemeltetők.

www.mr1-kossuth.hu
www.vam.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://palinkabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr631545025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása