Nagyon egyszerű elkészíteni!
Hozzávalók:
sajt (lehetőleg kemény)
vaj
hagyma, fokhagyma, só, fehérbors, ízlés szerint egyéb fűszer(ek)
pálinka
Megmondom őszintén, hogy a pontos arányokat nem ismerem, én csak érzésből csináltam, gyakori kóstolás mellett.
Háromféle sajtot reszeltem hozzá: karaván, pannónia és füstölt trapista. Ez utóbbi a leglágyabb a három közül, merthogy arra gondoltam ez ad majd neki egy kis puhaságot, krémességet.
A lereszelt sajtot a vajjal és a fűszerkkel, valamint a nagyon apróra vágott hagymával és fokhagymával szépen összekevertem. Mint már mondtam, a pontos arányokat nem jegyeztem, mert a kóstolgatás híve vagyok. Az biztos, hogy a másfél kiló sajthoz egy fej félbevágott hagymát és 4 gerezd fokhagymát aprítottam.
Ez lett belőle! Önmagában is nagyon finom volt...
Az előre előkészített üvegcsékbe bele öntöttem nagyjából 2-3 cent pálinkát. Almát szerettem volna, mert az nagyon jól megy a sajtokhoz, de az sajnos nem volt otthon, így maradt a birsalma. Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy nagyon jó kényszer-választás volt.
A pálinkára kezdtem el pakolni a sajtot, ami ezen a fenti képen jól látszik. Ezzel kerültem el azt a hibát, hogy a sajttal teletömködött üvegnek az aljára nem szivárog le a ráöntött pálinka.
A sajtra ismét 1-2 cent pálinkát töltöttem, majd megint a sajt jött, és a végén pálinka úgy, hogy az egészet finoman ellepte.
Állítólag 2-3 hónap múlva fogyasztható pirítósra kenve a tetején egy kis áfonyalekvárral vagy mézzel. Eredetileg Franciaországban csinálják a száraz sajtszélekkel.
A pálinkás sajtkrém készítése közben csináltunk még narancslikőrt és narancslekvárt. Erről is készült néhány kép.