Az egyetlen ágyas pálinka a mai este, reméljük nem nyúltunk vele nagyon mellé és ízleni fog!
Azt mondják, ha ágyas, akkor Bolyhos. Talán így van, de ne felejtsük, hogy más főzdék is kiváló ágyas pálinkákat készítenek.
A FŐZDE:
Bolyhos a neten:
„Több éves tapasztalat és régi családi receptek alapján jött létre a Bolyhos ágyas pálinka, amely 100 % étkezési minőségű, érett, egészséges, magas cukortartalmú és aromájú gyümölcsből az országban egyedülálló technológiai eljárással készül. Az általunk szabadalmaztatott aszalt gyümölcs ágyon érlelt, tiszta aromájú, kellemes ízű hungaricumként is elfogadott pálinka, 6 hónapig tartályokban és fahordókban érlelődik. Az érlelést követően, a palackozás során, a pálinka fajtájával megegyező, saját készítésű aszalt gyümölcsöt teszünk az üvegekbe, majd erre töltjük a pálinkát. Ezt követően további 5-6 hónapig érleljük. Az érlelés során az aszalt gyümölcs visszanyeri eredeti alakját és kellemes színt kölcsönöz a pálinkának. A "gyümölcságy" a pálinkát esztétikailag vonzóbbá teszi és beltartalmi értékeit is tovább gazdagítja.”
Több nagyon szép eredményt elérő pálinkát csináltak, melyek közül kiemelhető az Ágyas Cserszegi Fűszeres Szőlő pálinka, melyet 2006-ban a Magyar Pálinka Lovagrend a 2006-os év Zászlóspálinkájának választott.
A PÁLINKA:
2007-ben Gyulán elnyerte a Magyarország legjobb pálinkája és a Kiváló Magyar Élelmiszer címet, majd 2008-ban a HunDeszt pálinkaversenyen arany éremmel jutalmazták.
A cigánymeggy feltehetően magyar eredetű fajtakör. Általában minden apró fekete meggyet Cigánymeggynek neveznek, akár magról kelt, akár sarjról szaporított. Ezért a fajtakör tagjai nagy változatosságot mutatnak.
Savasabb, savanykásabb, kevésbé finom ízű, mint a nagy szemű testvérei, ám pálinkába, vagy igencsak jól illeszkedik éppen ezen tulajdonságai miatt.
KÜLLEM
Határozottan más, mint az eddigiek, gondolom ez nem kérdés. Ágyas pálinka, így a benne lévő aszalt meggytől nagyon szép bordós-vöröses színt kapott. Megnyugtathatunk mindenkit, mesterséges színezőanyag kizárt hogy van benne! A szép szín mellett az aszalványról leváló kisebb gyümölcsdarabok miatt mondhatjuk rá, hogy zavaros, de ez esetünkben nem lehet hiba!
Összességében nagyon gusztusos látványt nyújt.
ILLAT
Egyikünk egy pillanatra elbizonytalanodott és azt gondolta, hogy cseresznyével van dolgunk, de ez nem olyan nagy baj. A cseresznyéből, illetve meggyből készült pálinkák aroma alkotói jelentősen nem térnek el egymástól. Az illat fanyar, és semmiképp sem kellemesen lágy.
A meggyet egyértelműen ki lehet belőle érezni, de az almához hasonlóan ha túl közel megyünk az italhoz, akkor alkohol kezd dominálni. Hiába, ez egy 50 fokos pálinka.
ÍZ
Kemény!
Egyöntetű vélemény az asztalunknál, hogy rá lehet írni, hogy „csak férfiaknak”. Elnézést azon hölgyektől, akik ezt diszkriminációnak érzik…
Mint az illata. Fanyar, csípős és égető érzés, ráadásul hosszan tartóan. Fanyarságából adódóan keserűnek éreztük a hosszan kibontakozó utóízt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem jó pálinka! Aki ismeri és szereti a meggyet, az tudja, hogy ennek ilyennek kell lenni.
MOST A GYENGÉK DUPLÁN KÖZÖMBÖSÍTHETNEK! :-)
CSAK 18 ÉVEN FELÜLIEKNEK!