HTML

Minden ami pálinka...

Pálinkás hírek, események, rendezvények. A pálinka története, fogyasztási kultúrája, fajtái, főzési eljárások. Minőségi pálinkák tesztjei. Szubjektív vélemények és beszámolók.

Utolsó hozzászólások

Pálinkafogyasztási kultúra - középfokon...

2009.12.07. 20:20 pálinkabarát

2. ZSINDELYES BIRS PÁLINKA

Címkék: első online pálinka kóstoló

Jöhet a következő almatermésű.

A FŐZDE:
Mondhatnánk nem kis főzdéről van szó!
Ez nem csak a minőségre, hanem a méretére is vonatkozik. A főzde legújabb beruházásának köszönhetően a pálinka tároló és érlelő épületben egyszerre 123.500 l pálinkát tudnak érlelni, és az új palackozó gép segítségével óránként 3000 palack pálinka teljesen automatizált gyártását tudják kivitelezni. Szóval nem az a kis családi manufaktúra ami néha a szemünk előtt lebeg.

Fontos momentum a főzde életében a 2005-ös Magyar Termék Nagydíj elnyerése, hiszen ezt a díjat soha ezelőtt nem ítélték oda pálinkának! 

Zsindelyes a neten:
„A lepárlás hagyományos kétlépcsős vörösrézüstben történik, mely egy 487 literes főzőüstből és egy 328 literes finomítóból tevődik össze. Készülékünk hagyományos fatüzelésű volt, de az egyenletes lepárlási hőmérséklet érdekében áttértünk a gőzfűtés alkalmazására. Ezzel biztosítani tudjuk az állandó hőmérsékletet és így a főzési folyamat fokozott kézben tartását.
A pálinkafőzés befejezése után termékeinket saválló tartályokban több hétig pihentetjük, ahol állandó hőmérsékleten kialakulnak a kívánt íz és zamatanyagok. Csak a megfelelő érzékszervi tulajdonságok kialakulása után palackozzuk és adjuk kereskedelmi forgalomba.”

A PÁLINKA:
A birsből készült pálinka finom alma és körte jellegű, és szép bodza virágjegyekből épül fel, amelyeket finom fűszerek, könnyed citrus hangsúly és kevés muskotályosság jellemez. A feldolgozási technológiától függően az illatban és ízben karakteresen megjelenik a fanyar héj jelleg és a könnyed, tiszta kompótjegy.

KÜLLEM
Nagyon tiszta és szép tükrös pálinka! Semmi kritikai észrevétel nem volt.

ILLAT
Műhelytitok, hogy mi az illattal kezdtük, amit bekötött szemmel követtünk el, mert kíváncsiak voltunk, hogy mennyire felismerhető a gyümölcs. Nem tudom, hogy a nemrég befőzött birsalma illata hagyott-e mély nyomot segítőimben, vagy valóban ennyire jellegzetes volt az illat, de mindketten határozottan beazonosították, hogy itt bizony birsalmával van dolgunk. Én sajnos ritkán találkozom birsalmával, így nehezebben tudtam beazonosítani. Illetve én tudtam, hogy az van benne, de ha nem tudtam volna, biztosan nem jövök rá. Összességében azonban egy nagyon kellemesen fűszeres illat fogadott!

ÍZ
Határozott ízét hosszan lehet érezni. Nem csíp és nem mar. Gyümölcs jellegét szépen lehet érezni már a szájban forgatva is. Finom volt! J

KEDVES EGÉSZSÉGETEKRE!

JÖHET EGY KIS KÖZÖMBÖSÍTÉS!

CSAK 18 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://palinkabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr241581290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sagi50 2009.12.07. 20:26:06

Határozott birs íz. Az illatban, az ízben az utóízben is. Selymes, finom pálinka.

pike 2009.12.07. 20:30:18

A kompót illatát idéző tartós aroma. Íze karcmentes, hosszan élvezhető. Kiváló!

MaDiBoGa 2009.12.07. 20:32:45

Marcinak nem a kedvence... a kesernyés utóíz miatt...

MaDiBoGa 2009.12.07. 20:37:14

Most, hogy már elcsendesedett, kellemesebb az utóíz, és a kilélegzett levegő illatanyaga is igen tetszetős...
nem az ivás közben adja az igazi zamatot...

csillikkristof 2009.12.07. 21:32:31

Kellemes, az egyik kedvencem.
süti beállítások módosítása