Az önbecsülés itala, ezt vallja a pálinkáról Rékasi Károly színművész, aki egy ideje maga is egy balatoni pálinkafőző résztulajdonosa.
A Rékasi Károly nevével is fémjelzett Rex pálinkák Balatonszárszón készülnek, királyi pálinkáikat a Márton-napi pálinkafesztivál vendégei is megízlelhették Siófokon.
Az elsőalkalmas rendezvényt a kulturált pálinkafogyasztás jellemezte, az érdeklődők maguktól a pálinkák készítőitől tanulhatták meg, hogyan is kell fogyasztani e hungarikumot.
Rékasi Károlynak is megvan a maga jótanácsa, mint mondta: az egykor a királynő életvizének is nevezett pálinkát középkori szobahőmérsékleten, azaz 18-20 fokosan kell kínálni, és az italt nem szabad amolyan disznóvágási hangulatban legurítani, hanem kortyonként kell ízlelgetni.
Mint kiderült, a színésztől egyáltalán nem áll távol a pálinkakészítés, hiszen gyermekkorában a szülei is főzettek. Véleménye szerint balatoni pálinkafőzőként nekik kötelességük volt részt venni a siófoki fesztiválon, ahol a 12 pálinkaház közül ők voltak az egyedüli somogyiak.
Az első Márton-napi pálinkafesztivál egyébként meghozta a várt sikert. A rendezvénynek - hála a siófoki férfi dalkörnek - még himnusza is lett.
www.baon.hu