HTML

Minden ami pálinka...

Pálinkás hírek, események, rendezvények. A pálinka története, fogyasztási kultúrája, fajtái, főzési eljárások. Minőségi pálinkák tesztjei. Szubjektív vélemények és beszámolók.

Utolsó hozzászólások

Pálinkafogyasztási kultúra - középfokon...

2009.12.02. 18:49 pálinkabarát

II. Szent Miklós Pálinka Ünnep

Címkék: fesztivál program

2007 óta december 6. a magyar pálinka napja is egyben, mivel Szent Miklós a pálinkások védőszentje is, több más foglalkozás mellett. A II. Szent Miklós Pálinka Ünnepre december 5-én várják a szervezők az érdeklődőket a budapesti Vajdahunyadvárába.
Az ünnep legfontosabb mozzanata délután 16 óra 30 perces kezdettel egy pálinkás vitrin felavatása lesz a Mezőgazdasági Múzeumban, melyben az utóbbi négy évben az Ország Legjobb Pálinkája címet elnyert pálinkákat (2006: Kaiser 2000 Kft. - Szeder pálinka; 2007: Bolyhos és Fia Bt. - Cigánymeggy pálinka; 2008: Szicsek Pálinkafőzde Kft. - Ágyas Körte pálinka; 2009: Miskolci Likőrgyár Zrt. Prekop Pálinkafőzde - Prekop Gönci Barack pálinka) fogják ünnepélyes keretek között elhelyezni, hogy azok a nagyközönség számára is megtekinthetők legyenek. A Gyulán megrendezésre kerülő Magyar Országos Pálinka, Nemzetközi Gyümölcspárlat Versenyen 2006 óta ítélik oda az Ország Legjobb Pálinkája címet. 2006 óta ezek a pálinkák megőrzendő nemzeti kincsnek számítanak. Ezen felül bemutatkoznak Magyarország pálinkás cégei (köztük természetesen a négy díjnyertes is), melyek standjainál mind kóstolásra, mind vásárlásra lehetőség nyílik.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://palinkabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr541569418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2009.12.02. 20:06:47

"az Ország Legjobb Pálinkája címet elnyert pálinkákat..."
"2006 óta ezek a pálinkák megőrzendő nemzeti kincsnek számítanak."
Íme két idézet a fenti írásból, ami azért nem szép, mert a valóságtartalma csak legfeljebb az óhajok, a vágyak dimenziójában létezik, tehát nem hogy nem szép ilyet írni, hanem nemes egyszerűséggel csúnya szakmai csúsztatás. Mitől is országosan legjobbak az említett pálinkák? Ki mondta ki mind ezt? Milyen szakmai alapokról? Hát ez itt a kérdés! Ezek után a két idézet valóságtartalma már nem kérdés! Ne őrizzük meg, mert szakmai értelemben még nem kincs!Illetve, kincs ami nincs!

pálinkabarát · http://palinkabarat.blog.hu 2009.12.02. 22:55:11

www.palinkafesztival.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=2&Itemid=19

Biztosan találsz a kérdéseidre választ, hacsak nem már tisztában voltál vele akkor is, amikor feltetted.

Gyarló az ember.
Ez nem egy olimpiai szám, ahol a legyorsabb futó nyeri a versenyt. Nem teljesítményt mérnek. Emberek döntenek a saját megítélésük szerint küllemről, illatról, ízről, harmóniáról.

Nem tisztem megvédeni bárkit is, de a két idézet valóságtartalma tényleg nem kérdés. Valakiknek ezek a pálinkák az ország legjobb pálinkái, még akkor is, ha én speciel egyiket sem szeretem. Mégsem hőbörgök. 10 év múlva 6 szekértábor lesz a pálinkásoknál, amit majd 20 pálinkaverseny fog színesíteni. Akkor mit fogsz mondani?
Szerintem emberi gyengeség lenne elvitatni a pálinka minősítés jogát másoktól.
Soha nem lesz olyan pálinka, amire mindenki azt mondja, hogy "ez igen"! De a lehetőség mindenki előtt nyitva áll, hogy legalább megpróbálja elérni ezt.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2009.12.03. 21:07:54

@pálinkabarát: A szekértáborokkal egyetértek, jól látod, és ez a helyzet nem lesz jó! Amit nem látsz jól, és nem veszel tudomásul, és ettől ingerült vagy,az az, hogy a pálinka az szakma azt nem illik úgy értelmezgetni ahogy, és amikor tetszik. No, ettől nem lesz igazi fejlődés, ettől lesznek szekértáborok. Kérlek tehát ne háborogj, inkább nagyobb alázattal igyekezz a pálinka-szakmai dolgokhoz közelíteni. Ezzel mindenki jól jár(na)!
Ez lenne a lényeg, de már tudjuk, "gyarló az ember"!

pálinkabarát · http://palinkabarat.blog.hu 2009.12.04. 18:03:20

:-)
Aranyos vagy!
De ügye nem én leszek az oka, hogy "nem lesz igaz fejlődés" és szekértáborok lesznek?

Valóban, a pálinka az szakma. Aki szakmán belül van, attól kérd légyszíves számon a szakmai alázatot. Rossz helyen kopogtatsz... :-)
Megdorgálhatsz, de rajtam egyvalamit kérhetnél számon. Ha nem tartanám maradéktalanul tiszteletben a véleményszabadság jogát, és emiatt cenzúráznám bármelyik "pálinkás" bejegyzést.
Nem fogom megtenni. Olvassatok, szelektáljatok, kötekedjetek, döntéstek el melyik a jó pálinka, harcoljatok egymással, vagy kössetek szövetséget. Itt minden az Interneten megjelent pálinkával kapcsolatos hír meg fog jelenni. Az is ami neked az űberszakmai etalon tartalommal bír, és az is, amilyeket legszívesebben fel sem tennél.

Mindenki szabad akaratából cselekszik, és mindenki szabadon döntésképes.
Én meg aztán kiváltképp! :-) Úgyhogy ne nyomj el minket a fene nagy szabadságunkban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2009.12.04. 20:00:44

@pálinkabarát:
Megint van igazságod, elismerem! Nem te leszel a fejlődés gátja,és a pálinka igazad van, az SZAKMA! Viszont nem kopogtattam rossz helyen, mert ahogy olvastam az írásodat, nem vagy szakmabeli, de szívesen szólsz a véleményszabadság hangoztatása mellett szakmai kérdésekről - ez sem baj- ugyanakkor ha valaki más is kifejti a véleményét, az már a te logikád szerint nem fér bele a véleményszabadság körébe. Ez igen! Ugye nem gondolod, hogy az interneten való bárminemű megjelenés ellen vagyok? Csupán annyit, hogy a szabadságot (vélemény,szólás)ne keverd a szabadossággal, és főleg ne pálinka-szakmai kérdésekben. Ez vonatkozik űberszakmai, és űberszakmaiatlan egyéb más dolgokra is. Kérlek, ne izgasd magad, nem kívánom elnyomni fene nagy szabadságodat, de fene mód jó lenne, ha ez a mérhetetlen szabadság igényed nem nyomná el más fene nagy, hasonló szabadságigényét! Ja, és még valami:írj egy fene jó választ! Köszönöm.

pálinkabarát · http://palinkabarat.blog.hu 2009.12.05. 01:03:23

@sompalinka:
:-)
"szívesen szólsz a véleményszabadság hangoztatása mellett szakmai kérdésekről"
Ezt hogyan érted? Egyetlen szakmai kérdésről sem írtam, és nem is fogok, mert nem értek hozzá. Azt sem tudom mi itt a szakmai kérdés.

Ezt mondtam korábban:
"Itt minden az Interneten megjelent pálinkával kapcsolatos hír meg fog jelenni. Az is ami neked az űberszakmai etalon tartalommal bír, és az is, amilyeneket legszívesebben fel sem tennél."
Azért írtam, mert úgy éreztem, hogy bánt ami a cikkben szerepel az Ország Legjobb Pálinkája címről.

Kérlek szépen, írd meg a pálinka-szakmai véleményed mindarról ami a fejedben van! Erősség-gyengeség, minőség, hibák és pénzéhes hiénák, vagy éppen amihez ihleted van. Nincs határ és korlát.

Itt a blogban meg fog jelenni, ha akarod. Továbbá garantálom, hogy értesül róla 2500 olyan ember, akik az elmúlt egy évben kapcsolatba kerültek a pálinkával, valamint több, mint félszáz pálinka készítésben, forgalmazásban, rendezvényben, marketingben és egyéb szakmai kérdésekben érdekelt személy és szervezet.

Tényleg örülnék neki!

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2009.12.05. 13:12:08

@pálinkabarát:
Jól van, beszéljünk higgadtan, és gyorsan az elején biztosítalak arról,hogy a fogyasztó, a pálinka kedvelő laikus, vagy a pálinka körül ténykedők véleménye fontos, azt mindenkor tiszteletben tartottam, tartom. Amikor a történet elején tettem egy megállapítást, egy véleményt közöltem, akkor rossz hangulatban reagáltál, amire aztán ismét reagáltam. Ennyi történt, nem több, én leírtam mit gondolok az ország pálinkájáról, te pedig ugyanezt megtetted. Ebben kivetnivalót nem látok! Tényleg csak röviden...
ad.1 szakmai értelemben nem létezik ma Magyarországon az Ország Legjobb Pálinkája, mert nincs olyan konszenzusos szakmai alapokon kiválasztott zsűri, aki ezt kimondhatná! Aztán meg lassan megszámlálhatatlan a versenyek száma, ami derék dolog, de nem vezet sehová. Nem azért mert versenyezni tilos lenne, hanem mert ezek versenyek nincsenek koordinálva, lobbi csoportok működtetik, saját jól felfogott érdekeik alapján. Így aztán ahány verseny, annyi sok jó pálinka, egyszer csak eljön a kánaán, amikor minden főzött pálinka aranyérmes lesz!? Ez így megint nem a pálinkáról szól, vagy csak alig. Hozzáteszem, hogy ismerem az említett pálinkákat, azok egyébiránt jó színvonalat képviselnek, tehát itt nem arról van szó, hogy ezek rossz, hibás pálinkák lennének. Ez az eset hasonló az ez évi tavaszi bécsi versenyen nyertes magyar pálinkáéhoz, ahol azt olvashattuk, hogy a világ legjobb pálinkáiról van szó. Ez szintén nem igaz, mert 13 ország nem reprezentálhatja a világot. Itt is érték tévesztésről van szó.
ad.2,sajnos a szakmában totális a széthúzás, aminek csak és kizárólag a termék, a pálinka fogja kárát látni. Mára sajnos kitermelődött egy jelentős számú "szakértői" gárda, akik sokszor többet ártanak az ügynek, mint használnak.Kár! Kár mert ezzel együtt a fogyasztót is kár éri. Ezt meg sem a pálinka, sem a fogyasztó nem érdemli meg.
ad.3., szakmai értelemben a minőségnek, az élményt nyújtó komplex, technológiai értelemben korrekt, harmonikus illat-ízvilágú pálinkának, vagy akár a rossz pálinkának megvannak a meghatározó ismérvei, a tipikus jellemzői, melyek ismeretében dönteni lehet, és kell, persze úgy hogy a szubjektivitást illik egy szakembernek szakmai korlátok közé szorítani,a pártatlanság jegyében.No, ez ma még nem működik!Ezért is kár!
ad.4, örülök a leveled utolsó bekezdésének, a több mint 2500 embernek, akik szolgálják az ügyet, szükség van rá.
Talán a leírt néhány gondolat válasz a kérdéseidre, bár megvallom, hihetetlen komplex problémáról elmélkedtem. Gondolom jelentkezni fogsz. Köszönöm.
süti beállítások módosítása