HTML

Minden ami pálinka...

Pálinkás hírek, események, rendezvények. A pálinka története, fogyasztási kultúrája, fajtái, főzési eljárások. Minőségi pálinkák tesztjei. Szubjektív vélemények és beszámolók.

Utolsó hozzászólások

Pálinkafogyasztási kultúra - középfokon...

2009.11.30. 13:22 pálinkabarát

Pálinkareneszánsz és tor

Címkék: fesztivál program

A hagyományos disznóvágás és a pálinka népszerűsítése egymással teljesen összeegyeztethető fogalom. Kecelen tanúbizonyságát is adták ennek.
Csütörtökön kezdődött, és szombaton ért véget az a háromnapos ünnep, melynek fő célja a magyar hagyományok megőrzése, és a pálinkakultúra népszerűsítése volt – mondta Téglás András, a keceli Virágdekor Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, az Országos Téli Gazdaesték megálmodója és megvalósítója.

Az 1998 óta futó rendezvény pálinka érzékszervi minősítő tréninggel kezdődött, majd a II. Keceli pálinkaünnep, valamint az I. Dél-alföldi kajszibarackpálinka-versennyel folytatódott. A harmadik nap disznótorral indult, és szakmai előadásokkal zárult.

Igen népszerűnek bizonyult a pálinkák versenye, hiszen 150 pálinkával neveztek. A pálinkaünnep azonban itt még nem ért véget, hiszen átadták az ország első tanszeszfőzdéjét, ahol az elmélet mellett a gyakorlatban is megtanulhatják a mesterség csínját-bínját az iskola diákjai, például a bor és pálinka érzékszervi minősítő tanfolyam keretein belül.

Szombaton reggel a korán kelők forralt borral vagy pálinkával a kezükben falusi disznóvágást láthattak, ahol a szalmás perzselés sem maradt el.
Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke előadásában arról beszélt, hogy miként éli reneszánszát a pálinka. Mint mondta: az ősi termékhez, a mai kor szellemének megfelelően visszanyúltunk, vagyis újra „sláger” lett ez az erjesztett gyümölcsből készülő, lepárolt szeszes ital. Ma már végtelen változatosság jellemzi az italt, ami abban is lemérhető, hogy manapság a hölgyek is szívesen fogyasztanak belőle – tette hozzá Font, aki a szeszfőzde átadása kapcsán azt is kiemelte, hogy igen fontos Téglás András igazgató úttörő munkássága ezen a területen.

A téli gazdaesték keretében a Petőfi Népe Micsoda disznóság! című játékának fél disznója is gazdára talált. A játék fődíjának nyertese, a kecskeméti Tar Mária 1973 óta előfizetője a lapnak. Mint elmondta: kisebb, Petőfi Népe-ajándékcsomagokkal már csengetett nála a postás, de ekkora meglepetésben még nem volt része.

www.baon.hu
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://palinkabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr991563287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása