HTML

Minden ami pálinka...

Pálinkás hírek, események, rendezvények. A pálinka története, fogyasztási kultúrája, fajtái, főzési eljárások. Minőségi pálinkák tesztjei. Szubjektív vélemények és beszámolók.

Utolsó hozzászólások

Pálinkafogyasztási kultúra - középfokon...

2009.12.08. 11:49 pálinkabarát

Áldás a mézre és a pálinkára

Címkék: hírek

Pálinkát és mézet szenteltek hétvégén a sorokmajori Jézus Szíve Templomban. A faluban már évek óta hagyomány, hogy a helybeliek és a közelben lakó méhészek és szeszfőzők elviszik terméküket a templomba, ahol a szentmise után az atya is áldását adja a szorgos munkával előállított terményeknek.

Laki Ferencné 27 éve főz pálinkát. A szeszfőzde tulajdonosa azt mondja, a fogyasztás és a készítés mellett azt is nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a pálinka magyar termék, a hazai ital pedig összehozza az embereket.

Laki Ferencné:
"Együtt készítjük, együtt szedjük össze a gyümölcsöt, együtt főzzük és ilyenkor leülünk és beszélgetünk."

Gyűltek a pálinkafélék és a mézesüvegek, csuprok a sorokmajori Jézus Szíve Templomban. Vasárnap sokan hozták be ide megszenteltetni természetadta termékeiket, ez ugyanis itt már évek óta nagy hagyomány.

Németh Ferenc:
"Itt a falubeliek, de már Újperintből, a szomszéd faluból meg a városból is jönnek ki. Két pálinkafőző mindig vendégünk és Laci bácsi a méhész."

Laci bácsi több évtizede méhészkedik nagy szenvedéllyel, fontosnak tartja, hogy az édes nedűt minden évben megszenteljék, tisztelegve ezzel a méhészek védőszentjének Szent Ambrusnak is. A vasárnapi szentmisén Vendrey Gábor szalézi atya szentelte meg a mézet és a pálinkát.

A szalézi atya szerint a méz orvosság, a pálinka viszont káros a szervezetre. A pálinkát azonban a magyar királyi udvarokban  gyógyszerként itták, igaz fogyasztása csak mértékkel ajánlott.

www.tvszombathely.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://palinkabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr351582088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása