HTML

Minden ami pálinka...

Pálinkás hírek, események, rendezvények. A pálinka története, fogyasztási kultúrája, fajtái, főzési eljárások. Minőségi pálinkák tesztjei. Szubjektív vélemények és beszámolók.

Utolsó hozzászólások

Pálinkafogyasztási kultúra - középfokon...

2009.12.03. 14:48 pálinkabarát

A pálinka a válság ellenére hódít

Címkék: hírek

A pálinka a magyarok nemzeti itala, s noha az égetett szeszes italok fogyasztása évről évre csökken, a pálinka értékesítése növekszik - mondta Gráf József agrárminiszter a III. Pálinka Árkádia megnyitása alkalmából.

Az unióban eredetvédett pálinka újabb szintén eredetvédett fajtával, a pannonhalmi törköllyel gazdagodik a Pálinka Napja alkalmából.

Évente körülbelül 10 százalékkal csökken az égetett szeszes italok kereskedelmi forgalma, a minőségi pálinkák térnyerése ugyanekkora - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a III. Pálinka Árkádia megnyitóján a minisztérium épülete előtt. December 6-a a Pálinka Napja, amelyen újabb, immáron a nyolcadik eredetvédett fajtát ismertek el, a pannonhalmi törkölyt - hangzott el a megnyitóünnepségen. A pálinka a magyarok nemzeti itala - hangsúlyozta Gráf József.

Az unióban eredetvédett pálinka külpiaci áttörése tavaly történt, amikor a legrangosabb nemzetközi versenyen, a Destillatán a magyar Agárdit választották az Év főzdéjévé - mondta a miniszter. Az állam évente 50-100 millió forint között változó összeggel támogatja a pálinka külföldi marketingjét.

A pálinka hungaricum, amelynek ügyében nemzeti egységre, külföldi terjesztése érdekében pedig nemzeti marketingre lenne szükség, ezzel szemben viszont a széthúzás a jellemző a szakmán belül - mondta a Dunai Hajós főzde tulajdonosa, Szita János. A külpiaci terjedést nehezíti viszont a nemzetközi összehasonlításban magas adótartalom - mondta Szita.

A költségvetésből a marketingen felül jelentős összeget fordítanak fejlesztés támogatására. Idén 35-40 főzde technológiája újulhat meg 3,5 milliárd forintból - mondta a miniszter. A legkényesebb igényeket kielégítő úgynevezett kereskedelmi főzdék száma összesen körülbelül 50, a bérfőzést végző üzemeké ennek tízszerese.

A pálinka nem csak eredetvédett, hanem törvényben is rögzített termék. Csak Magyarországon termett gyümölcsből, kizárólag itthon készülhet, kezelt vízen kívül semmilyen adalékanyagot sem tartalmazhat.

www.webradio.hu
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://palinkabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr831571277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása