HTML

Minden ami pálinka...

Pálinkás hírek, események, rendezvények. A pálinka története, fogyasztási kultúrája, fajtái, főzési eljárások. Minőségi pálinkák tesztjei. Szubjektív vélemények és beszámolók.

Utolsó hozzászólások

Pálinkafogyasztási kultúra - középfokon...

2009.12.13. 10:48 pálinkabarát

Szőlőből készült az év pálinkája - a Vajdaságban

Címkék: hírek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hatvan személytől 154 beküldött pálinkamintát értékeltek idén a Zentai Gazdakör által szervezett IX. Pálinkaversenyen – derült ki szombaton a zentai Városháza dísztermében megtartott eredményhirdetésen.

Nagy Miklós, a gazdakör gyümölcs szakágának vezetője elmondta, hogy a szlovákiai, magyarországi és szerbiai összetételű zsűri 14 pálinkát arany, 39-et ezüst, 71 kisüstit pedig bronzéremmel jutalmazott, az év legjobb pálinkája díjat pedig a szabadkai Gordan Papić szőlőpálinkája érdemelte ki. A megmérettetés idén először nemzetközi volt, hiszen magyarországi és romániai pálinkafőzők is küldtek be mintákat. Az eredményhirdetés előtt a jelenlévők előadást hallottak az új pálinkafőzési- és -értékesítési törvényről. Az új jogszabályról Milica Stanojević, a Mezőgazdasági és Villanygazdálkodási Minisztérium munkatársa és Slavko Golić, az Agrobiznis Központ igazgatója beszélt. Az eseményen a zentai Hagyományos Kisüsti Lovagrend tagságát is bővítették, eskü mellett taggá avatták a zentai Nagy Miklós, a bácsfeketehegyi Horkai András és a velebiti Miloš Kravić pálinkafőzőt. A pálinkaverseny eredményhirdetése után pálinkakóstolót tartottak, melyen az érdeklődők az összes díjazott nedűt megízlelhették.

A pálinkaverseny győzteseinek ismertetése mellett, szombaton és vasárnap ugyancsak a Zentai Gazdakör szervezésében lezajlott a VII. Mikulás-napi Kiállítás. A Vajdasági Bank valamikori épületében megszervezett kiállítást szombat reggel Pásztor István, a VMSZ elnöke és Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör elnöke nyitotta meg. A kiállításon a hagyományokhoz híven a méhészek, a gyűjtők, a kézimunkázók, a hagyományápolók, a gyümölcstermesztők és a mézeskalács-készítők mutatkoztak be.

www.magyarszo.com

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://palinkabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr111590305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2009.12.15. 22:20:05

Én szeretem a határon túli versenyeket is, értékelem az ottani kollégák évek óta tartó elkötelezett szakmai erőfeszítéseit, a pálinka iránt érzett alázatukat, szeretetüket. De... apró kis megjegyzésem van, mégpedig annyi, hogy az a verseny, ahol kiosztanak több mint 80 %-nyi érmet, az nem szakmai, az nem szolgálja az ügyet, mert ennyi éremre "érett" pálinka nem lehet! Egy pálinkaverseny díjkiosztója soha nem lehet karitatív tevékenység, ebben - kérem a szervezőket - ne kövessék az anyaországi kiemelkedően rossz gyakorlatot. Ezt nem érdemli a pálinka, Ő többet, és mást érdemel, de nem éremesőt!
süti beállítások módosítása