HTML

Minden ami pálinka...

Pálinkás hírek, események, rendezvények. A pálinka története, fogyasztási kultúrája, fajtái, főzési eljárások. Minőségi pálinkák tesztjei. Szubjektív vélemények és beszámolók.

Utolsó hozzászólások

Pálinkafogyasztási kultúra - középfokon...

2009.10.30. 22:23 pálinkabarát

Védett lett a pannonhalmi törkölypálinka

Címkék: hírek

Pannonhalma - Az élelmiszeripar legmagasabb szintjét jelenti, ha egy enni- vagy innivaló megkapja a "földrajzi árujelzővel ellátott eredetvédett termék" címet.

Ez sikerült most a pannonhalmi törkölypálinkának.

A makói hagyma, a kalocsai paprika és többek közt a gyulai kolbász dobogójára lépett a pannonhalmi törkölypálinka. Már készül a határozat a hazai védettségről, amit december 6-án az agrárminiszter ad át Győrben, a Szent Miklós-templomban. Barabás Attila veheti át, aki üzletemberként a Presztízs-díjat is kiérdemelte korábban.

A Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatójaként kezdeményezte a földrajzi árujelzővel ellátott eredetvédelmet kérő eljárást, mert a cég tulajdonában lévő Pannonhalmi Pálinkáriumban készül is helyi alapanyagból törkölypálinka. Így az oltalomnak a likőrgyár lesz a gazdája, azonban később más is készíthet a környéken pannonhalmi törkölypálinkát, megfelelve persze az oltalmi leírásnak. Ez nagy lehetőség a térségnek.

– Kérvényünkbe a pannonhalmi törkölypálinka kémiai-fizikai adatait kellett belefoglalni és a gyártástechnológia pontos leírását is. Amellett, hogy a jelenben megalkottuk, bizonyítottuk a szeszes ital komoly múltját, hiszen kétszáz évvel ezelőtt született írásos emlékek bizonyítják, már akkor létezett a környéken a termék. Később ipari méretekben is készült Pannonhalmán, Ravazdon, Tényőn. A Pannonhalmi Pálinkárium épületének helyén is már csaknem száz éve pálinkát ˝égetnek˝ – mondta el Barabás Attila és hozzátette: a megszerzett oltalom hazánkban azért is különleges, mert az első, amelyik két iparág – a Pannonhalmi Borvidék Hegyközségének és a pálinkások – összefogásának köszönhető. Hiszen a törkölypálinka alapanyaga borászati melléktermék.


Pannonhalmi törkölypálinka most már kizárólag e borvidéken termő fehér szőlőből főzhető. Remek hozzá az olyan illatos fajta, mint például az Irsai Olivér, a zenit, a rajnai rizling, a cserszegi fűszeres. Azoktól lesz a párlatnak aszús, édeskés, füstös zamata, ˝széles˝ ízvilága. Barabás Attila hangsúlyozta: ez az első olyan magyar eredetvédett pálinka, ami csak hagyományos módon, úgynevezett szakaszos, kétlépcsős kisüsti-technológiával készülhet. A kipréselt fehérszőlő-szemeket – a héjat, a magot, a szárat – légmentesen erjesztik, aztán kifőzik. Kötelező az érlelés is, tölgyfa- vagy gesztenyefahordóban, legalább pár hónapig, de a jelenleg forgalomban lévőknél ez évekig tartott.


www.kisalfold.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://palinkabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr411544922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása