HTML

Minden ami pálinka...

Pálinkás hírek, események, rendezvények. A pálinka története, fogyasztási kultúrája, fajtái, főzési eljárások. Minőségi pálinkák tesztjei. Szubjektív vélemények és beszámolók.

Utolsó hozzászólások

Pálinkafogyasztási kultúra - középfokon...

2010.01.13. 09:12 pálinkabarát

Lenyűgöző hurkák, pecsenyék és pálinkák

Címkék: hírek fesztivál program

Csak díjeső hullott: zavartalanul sültek, főttek a disznótoros finomságai Napkoron.
Már korán reggel nótaszótól volt hangos szombaton a 9. Napkori Böllérverseny helyszíne, ahol 29 csapat veselkedett neki egy-egy mangallicának. Tették ezt a hagyományőrzés jegyében, bizonyítva, hogy a falusi disznóölés tudománya és hangulata soha nem merülhet a feledés homályába.

– A rendezvény népszerűsíti az ősi magyar sertésfajtát, a mangalicát, miközben alkalmat teremt arra is, hogy mindenki láthassa, a különböző tájegységeken hogyan őrzik a disznóvágás és feldolgozás hagyományát – mondta köszöntőjében Spinyhért Zsolt, Napkor polgármestere.

– A kulturális és történelmi értékek őrzése, a népi hagyományok ápolása miatt az idei rendezvénynaptárunk első oldalán szerepelt ez a program, mely jó szolgálatot tesz a közösségteremtésben is. Barátok, ismerősök találkoznak, a csapatok mellett sok ezer vendég élheti át a disznótoros élményét – hangsúlyozta ezt már dr. Kovács Ferenc, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Turizmusáért Egyesület elnöke. Seszták Oszkár, a megyei Közgyűlés elnöke a tájegységek gasztronómiáját bemutató ízekre hívta fel a figyelmet, Gőgös Zoltán államtitkár pedig arra, hogy a magyar disznóvágás hagyományát sem a globalizáció, sem az uniós rendelkezés nem veszélyezteti.

Nyerő fogópálinka
Így aztán zavartalanul sültek, főttek a disznótoros finomságai: hagymásvér, hurka, kolbász, lacipecsenye, toroskáposzta, s csúsztak hozzá a jóféle pálinkák és forraltborok. Hullott is díjeső szépen, miközben a színpadon folyamatos műsor szórakoztatta a közönséget, a Magyar Gasztronómiai Szövetségtől Németh József vezette zsűri elégedetten összegezhette a nap végén a teljesítményeket.

A legjobb böllér kitüntető címet a Nyíregyházi Polgámesteri Hivatal csapatából Oláh Károly érdemelte ki, a legjob kolbászt Biri csapata töltötte, a legjobb toroskáposztát a Magyar Honvédség 5 BILLD tagjai készítették, a szakolyiak tálalták a legszebben a finom ételeket, míg a Partiumból érkezett szatmárhegyiek hurkája egyenesen lenyűgözte a zsűrit! A Nyíregyházi Polgámesteri Hivatal fogópálinkája fogta meg leginkább a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend kancellárját, míg a sényőiek forraltbora ízlett a legjobban a neves borásznak, Gere Tamásnak. A népi hagyományok és a gasztronómiai értékek felkarolásáért a Magyar Gasztronómiai Szövetség különdíjban részesítette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Turizmusáért Egyesületet.

www.szon.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://palinkabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr381665186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása