HTML

Minden ami pálinka...

Pálinkás hírek, események, rendezvények. A pálinka története, fogyasztási kultúrája, fajtái, főzési eljárások. Minőségi pálinkák tesztjei. Szubjektív vélemények és beszámolók.

Utolsó hozzászólások

Pálinkafogyasztási kultúra - középfokon...

2010.01.07. 14:35 pálinkabarát

Feleségek bosszúja - Lángra lobbant a pálinka

Címkék: hírek

A Zalaegerszegi Vám- és Pénzügyiőri Hivatal jövedéki alosztálya Zalában 5 adóraktár, 10 bérszeszfőzde, 33 jövedéki engedélyes kereskedő, 67 üzemanyagtöltő állomás, 505 egyszerűsített adóraktári engedélyes és közel 4600 nem jövedéki engedélyes kereskedő ellenőrzését végzi.

- Tavaly 1485 jövedéki ellenőrzés alkalmával 403 jogsértést állapítottunk meg, s több mint 83 millió forint jövedéki és 3,5 millió mulasztási bírságot szabtunk ki. S bár az ellenőrzések és a felderített jogsértések száma kissé elmaradt a 2008-astól, a bírság összege a feltárt jelentős adóhiány miatt több mint háromszorosára nőtt - tudjuk meg dr. Varga Péter pénzügyőr századostól.

A jogsértések jellemzően mulasztásra, hanyagságra s a jogszabályok felületes ismeretére vezethetők vissza. A szándékosság visszaszorulását a pénzügyőr százados az ellenőrzések preventív hatásának, valamint a magas bírságösszegeknek tudja be.- Tiltott pálinkafőzésről - tér át a parancsnokhelyettes a vám- és pénzügyőri hivatal klasszikus tevékenységére - az év folyamán az azt megelőző esztendőhöz képest jóval több és alaposabb információ érkezett a jó szomszédoktól, a haragos feleségtől vagy a ki nem szolgált kuncsafttól. Ennek köszönhetően 11 házi készítésű lepárlókészüléket s 678,1 liter engedély nélkül előállított pálinkát foglaltunk le. Olyan is előfordult azonban, hogy Gyenesdiáson pálinkafőzés közben gyulladt ki a fészer, s a tűzoltók értesítettek bennünket.

Szankció persze nem csak az illegális lepárlásért jár.

- A legális főzdékben főzetők sajnos a mai napig nincsenek tisztában azzal - hangsúlyozza dr. Varga Péter -, hogy a bérfőzető család egy naptári évben összesen 43 hektoliterfok, azaz körülbelül 86 liter kedvezményes adótételű pálinkát főzethet. A mennyiséget a bérfőzetőnek a szeszfőzde vezetőjénél jelezni kell, hisz ha a túlfőzést a hivatal állapítja meg, az adókülönbözeten túl azzal megegyező bírsággal sújtja a főzetőt.

A vámigazgatási tevékenység kapcsán a pénzügyőr százados elmondta: tavaly két helyszínen 860 regisztrációs adóeljárást folytatott le a hivatal, ennek során a tavalyelőtti 475 millióval szemben 2009-ben mindössze 370 millió forint regisztrációs adót szedett be, ami nagyrészt a külföldről behozott használt gépjárművek után keletkezett. A válság hatása tehát itt érhető tetten a leginkább.

www.zalaihirlap.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://palinkabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr61649259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása