HTML

Minden ami pálinka...

Pálinkás hírek, események, rendezvények. A pálinka története, fogyasztási kultúrája, fajtái, főzési eljárások. Minőségi pálinkák tesztjei. Szubjektív vélemények és beszámolók.

Utolsó hozzászólások

Pálinkafogyasztási kultúra - középfokon...

2010.01.05. 15:50 pálinkabarát

Jég, fürdő, pálinka...

Címkék: fesztivál program

A sorrendhez nem árt ragaszkodni, és spiccesen inkább elkerülni a jeget.

Amikor beköszönt az igazán kemény tél, és a Tisza-tavon elég vastag már a jég, elindulnak a jégtúrák. Akiket érdekel a különleges kirándulási lehetőség, azoknak a www.tiszatoinfo.hu honlapot érdemes böngészniük, a megfelelő jégvastagság elérésekor itt értesülhetnek a kirándulások indulási idejéről és helyéről.

A tervek szerint idén január 16-án, 23-án és 30-án indulnak el a jégtúrák, de természetesen ez nagyban függ az időjárástól is. Mindenesetre az adott túraidőpont előtt 5 nappal érdemes az előbb említett honlapra kattintani, s itt tájékozódni az időjárási viszonyokról, valamint a jégtúra megrendezéséről.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ehhez az igazán egyedi kiránduláshoz nagyon rugalmasnak kell lennünk, s rögtön útnak indulni, amikor a jég elég vastag, mert sajnos könnyen elképzelhető, hogy a következő héten már nem lesz alkalmas a jég arra, hogy gyalogoljunk rajta.

Természetesen a túrákat szakképzett túravezetők irányítják, az ő segítségük nélkül semmiképp sem ajánlott a jégre tévedni! A jégtúrán nagyjából 15 kilométert tehetünk meg vezetőkkel a befagyott tavon, s közben egyedülálló élményben lesz részünk: nyáron nem észrevehető, víz alatti formákat figyelhetünk meg, miközben a téli napfény játszik a jégen.

Szóval figyeljük a honlapot: fényképezőgép ajánlott, vastag ruházat és erős bakancs kötelező. A masszív jég korcsolyázásra is alkalmas, de ilyenkor se felejtsünk el utánanézni, hogy hol és mikor szabad a jégre menni!

A csákányozott felületen való pecázást lékhorgászásnak hívják: nagyszerű társas program ez, s ide vihetünk egy pár kupica itókát is, ha hosszabban kinn leszünk. Kubikgödrök és régi holtágak mély vizeiben célszerű ezt a tevékenységet folytatni, s jó móka a spiccbotos keszegezés is.

A kinti hidegből a meleg szobába térve a leggyorsabban egy jóféle pálinkával melegíthetjük föl tagjainkat. (Ha a jégen kirándulás vagy pecázás közben nem fogyasztottunk túl sokat.) A Tisza-parti Nagykörű község nemcsak pompás cseresznyéjéről, hanem az abból főzött 77-es pálinkáról is nevezetes. Azért 77-es, mert Nagykörűben ennyi cseresznyefajtát nevelnek, melyek a pálinkába is belekerülnek. Ha van rá alkalmunk, vásároljunk a pálinkához füredi butellát és betyárpoharat is, így lesz igazi a hangulat.

Az átmelegedés másik módja lehet a fürdőzés, hiszen a Tisza-tó környéke bővelkedik termálvizekben. Még az olyan kisebb helyeken is van fürdő, mint Tiszaörs vagy Tiszacsege. Ha pedig egy nagyszabású wellness-hétvégére vágyunk, válasszunk egy kellemes szállodát Tiszafüreden, Berekfürdőn vagy Tiszaújvárosban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://palinkabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr201645407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása