HTML

Minden ami pálinka...

Pálinkás hírek, események, rendezvények. A pálinka története, fogyasztási kultúrája, fajtái, főzési eljárások. Minőségi pálinkák tesztjei. Szubjektív vélemények és beszámolók.

Utolsó hozzászólások

Pálinkafogyasztási kultúra - középfokon...

2010.01.04. 15:21 pálinkabarát

Külföldre kerül a magyar pálinka alapanyaga

Címkék: hírek

Külföldre viszik a magyar pálinka alapanyagát, az osztrák és a német kifőzdék ugyanis sokkal jobb feltételeket biztosítanak az égetettszesz-forgalmazóknak, mint a hazai versenytársaik. A földművelésügyi miniszter szerint a kormány elég pénzt fordít a hazai főzdék fejlesztésére.

Az uniós csatlakozás után is fennmaradt hazánkban a bérfőzés lehetősége, az így előállított pálinka adója viszont nem lehetett kevesebb, mint a normál adó 50 százaléka. Mivel a magyar termék elismertsége az utóbbi években is jelentősen emelkedett, sokan arra számítottak, hogy ez a hazai termelők nagyobb elismertségével jár majd. Nem így történt. Külföldön egyre nagyobb fantáziát láttak a magyar pálinka előállításában, a főzdéket pedig gyakran a hazainál modernebb felszerelésekkel látták el a vállalkozók.

Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. igazgatója elmondta: probléma, hogy már a gyümölcsöt is kiviszik Magyarországról, de érthető, mert a gyümölcsfeldolgozó potenciál sajnos Magyarországon a friss gyümölcs és a légyümölcs esetében is nagyon erősen szűkül, és a pálinka az egyetlen olyan terület, ami a gyümölcsfeldolgozásban folyamatosan nő.

A pálinka tavaly kapott először úgynevezett központi marketingkeretet. A hazai termelők szerint a szaktárca lassan reagált a magyar pálinka keresletének növekedésére. Gráf József viszont úgy véli, a minisztérium időben lépett annak érdekében, hogy a hazai pálinkafőzdék fejlesztésekbe tudjanak kezdeni.

„Meghirdettünk egy pályázatot az itthoni pálinkafőzdék felújítására és felépítésére, a régiek teljes technikai rekonstrukciójára. Ez olyan 3,5-4 milliárd forintos pályázati pénzt jelentett, amivel együtt 9-10 milliárd került be a pálinkafőzdék megújítására” - közölte Gráf József. „Azt gondolom, hogy más itthoni kapacitással, új technológiával itthon is elő tudjuk állítani ezt a kitűnő italt, nem kell külföldre vinni, de ehhez meg kellett a technikai fejlesztéseket csinálni” - tette hozzá.

Azzal, hogy a pannonhalmi törkölyt eredetvédetté tették, tovább emelkedett a magyar pálinka ázsiója. Több szakember viszont arra figyelmeztet: az oltalom önmagában nem elég, ha nem párosul a minőség folyamatos ellenőrzésével, és egy jól működő nemzeti pálinkastratégia kidolgozásával.

 

www.hirtv.hu

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://palinkabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr521645265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.01.05. 20:20:52

Az eredetvédelem, az oltalom - teljesen egyetértek - csak akkor garancia, akkor lehet plusz érték, ha a termék mögött megjelenik a minőség, az egyediség, a régióra jellemző tipikusság, ahol működik egy korrekt, szakmai termelési kultúra. Hát, itt sem olyan szép a helyzet, elképzelem, amint valaki az "oltalom" oltalma alatt, "sikeres" kommunikációval, egyszóval, szakmai huncutsággal, el kívánja hitetni a fogyasztóval a jót, a minőségit, az az, csak beszél, beszél, és ezzel jobbára a szakmai történetnek vége. No, ettől valóban tartani lehet, ez ellen is szükségeltetne OLTALOM!
Aztán már csak elvi kérdésként merül fel bennem az, hogy vajon milyen hatékonysággal sikerült felhasználni a több milliárd forintnyi pénzügyi keretet? Csak jelzem, volt aki turisztikai fejlesztésre pályázott, nyert, miközben az alkalmazott főzési technika, a pálinka kezelési technológia elavult, és ha ez így van, az BAJ! Így, ez a metodika messze nem a szakmaiságot tükrözi, de sebaj, jót költöttünk, van miről beszélni, ugyan a pálinka minőséget most sem sikerült javítani, de a körítés látványos. Hát itt is el kelne az OLTALOM!
süti beállítások módosítása